Meesterbarbier
Meesterbarbier

Meesterbarbier

Meesterbarbier; het klinkt bijna niet meer van deze tijd. En ook meteen weer zo hip. Maar meesterbarbier word je niet zomaar. Meesterbarbier ben je als je de beste bent in je vak. Jan Heideman is dat. Maar dat ging natuurlijk niet vanzelf. 

Barbier op het slagveld

Jans scheercarrière begon op het slagveld bij Waterloo in 1815. Te midden van knokkende figuranten, met losse flarden schietende bataljons en veldsoep kokende enthousiastelingen ontstond een vacature: die van barbier. Jan stapte erin en begon op eigen houtje zijn medefiguranten te scheren. Geheel old skool natuurlijk: met zeep, kwast en mes. Schort voor en gaan met die banaan.

Waar Jan aanvankelijk vooral littekens voortbracht slaagde hij er na verloop van tijd in daadwerkelijk glad te scheren. Er begon iets te kriebelen: dit was feitelijk een mooi vak. En wellicht de ontsnapping waard uit een doodlopende sales-carrière.

Il barbiere di Roma 

En dus toog Jan Heideman naar de beroemde Amsterdamse barbier Pasquale, die hem subiet naar Rome stuurde. Daar, onder het toeziend oog van opperbarbier Luigi, zou Jan de fijne kneepjes van het barbiersvak gaan leren.

Vanzelfsprekend was Jan een belabberde leerling in de ogen van zijn meester. Met een hoop Italiaans drama joeg Luigi hem door het leerproces en Jan was op momenten de wanhoop nabij. Maar hij ploeterde voort en schoor honderden, zo niet duizenden Italiaans baardjes, sikjes en snorretjes. Tot Luigi eindelijk tevreden was en hem terugstuurde naar Nederland.

Kort na zijn terugkeer vertrok Jan naar Florence en later naar Parijs om zich verder te bekwamen tot ambachtelijk barbier. Hij werd steeds beter, steeds verfijnder in zijn vak. Hij leerde dat een barbier meer is dan alleen een knappe scheermeester.

En zo werd Jan een meesterbarbier. Een barbier die niet alleen goed kan scheren, maar ook die ziet wat iemand nodig heeft. Hoe je een gevoelige huid benadert. Welke stijl past bij iemands gezicht. Kortom, een meesterlijk vakman.

Een eigen salon

Terug in Nederland startte Jan zijn eigen salon in de Spaarnwoudestraat. Langzaam maar zeker werd Jan Heideman  een begrip in Haarlem.

Na een paar jaar vertrok Jan naar zijn huidige barbershop in de Schagchelstraat. In dit fijne winkelpandje bouwde Jan zijn barbiersimperium verder uit tot het geweldige scheerdomein wat het nu is. Hier ontvangt Jan jaarlijks duizenden baarden en snorren en leidt hij zijn leerlingen op tot gelijkwaardige topbarbiers.

Meesterbarbier en entertainer

Het is niet alleen dankzij zijn scheerkwaliteiten dat Jan Heideman zo’n geweldige barbier is. Jan heeft jeu. Het is een entertainer. Jan Heideman werkt dan ook vaak als mobiele barbier op locatie. Misschien ben je hem wel eens tegengekomen op een festival, of in een openluchtmuseum.

Maar ook in de salon hoef je je niet te vervelen als je bij Jan of zijn barbiers in de stoel zit. De anekdotes, de verhalen, de sfeer: laat het maar lekker over je heen komen.

Wat maakt een meesterbarbier?

Je kunt knap scheren en voor een wilde baard draai je je hand niet om. Maar ben je dan ook meteen een meester? Wat Jan Heideman van zijn traditionele meesters heeft geleerd gaat over zoveel meer dan alleen het scheermes hanteren. Wil jij ontdekken wat een meesterbarbier voor jou kan doen?